کد مطلب:1153 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:309

نمازهای واجب
نمازهای واجب شش است: اول نماز یومیه. دوم نماز آیات سوم نماز میت. چهارم نماز طواف واجب خانه كعبه. پنجم نماز قضای پدر كه بر پسر بزرگتر واجب است. ششم نمازی كه به واسطه اجاره و نذر و قسم و عهد، واجب می شود.



نمازهای واجب یومیه

نمازهای واجب یومیه پنج است: ظهر و عصر، هر كدام چهار ركعت. مغرب سه ركعت. عشا، چهار ركعت. صبح دو ركعت.



مسأله 736 ـ در سفر باید نمازهای چهار ركعتی را با شرایطی كه گفته می شود دو ركعت خواند.



وقت نماز ظهر و عصر

مسأله 737 ـ اگر چوب یا چیزی مانند آنرا، راست در زمین هموار فرو برند صبح كه خورشید بیرون می آید سایه آن به طرف مغرب می افتد و هر چه آفتاب بالا می آید، این سایه كم می شود، و در شهرهای ما، در اول ظهر شرعی به آخرین درجه كمی می رسد، و ظهر كه گذشت، سایه آن به طرف مشرق بر می گردد و هر چه خورشید رو به مغرب می رود، سایه زیادتر می شود، بنابر این وقتی سایه به آخرین درجه كمی رسید و دو مرتبه رو به زیاد شدن گذاشت، معلوم می شود ظهر شرعی شده است(1) ولی در بعضی شهرها مثل مكه كه گاهی موقع ظهر سایه به كلی از بین می رود، بعد از آنكه سایه دوباره پیدا شده معلوم می شود ظهر شده است.



مسأله 738 ـ چوب یا چیز دیگری را، كه برای معین كردن ظهر به زمین فرو می برند شاخص گویند.



مسأله 739 ـ نماز ظهر و عصر هر كدام وقت مخصوص و مشتركی دارند: وقت مخصوص نماز ظهر اول ظهر است تا وقتی كه از ظهر به اندازه خواندن نماز ظهر بگذرد كه اگر كسی سهواً تمام نماز عصر را در این وقت بخواند نمازش باطل است. و وقت مخصوص نماز عصر موقعی است كه به اندازه خواندن نماز عصر وقت به مغرب مانده باشد كه اگر كسی در این موقع نماز ظهر را بخواند نماز ظهر او قضا شده و باید نماز عصر را بخواند. و ما بین وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر، وقت مشترك نماز ظهر و نماز عصر است، كه اگر كسی در این وقت اشتباهاً تمام نماز عصر را پیش از نماز ظهر بخواند نمازش صحیح است و عصر حساب می شود. و باید نماز ظهر را بعد از آن بجا آورد ولكن سزاوار نیست ترك احتیاط به خواندن چهار ركعت به قصد ما فی الذمه.



مسأله 740 ـ اگر پیش از خواندن نماز ظهر، سهواً مشغول نماز عصر شود و در بین نماز بفهمد اشتباه كرده است، چنانچه در وقت مشترك باشد، باید نیت را به نماز ظهر برگرداند، یعنی نیت كند كه آنچه تا حال خوانده ام و آنچه را مشغولم و آنچه بعد می خوانم همه نماز ظهر باشد، و بعد از آنكه نماز را تمام كرد، نماز عصر را بخواند و اگر در وقت مخصوص به ظهر باشد، آنچه را كه آورده باطل است،چه در اثناء بفهمد چه بعد از اتمام.



مسأله 741 ـ در زمان حضور امام علیه السلام واجب است، انسان در روز جمعه به جای نماز ظهر دو ركعت نماز جمعه بخواند، ولی در این زمان اگر كسی نماز جمعه بخواند، احتیاط واجب آنست كه نماز ظهر را هم بخواند.



مسأله 742 ـ وقت نماز جمعه از اول ظهر است تا هر مقداری كه از وقت را فرا گیرد.



وقت نماز مغرب و عشا

مسأله 743 ـ مغرب موقعی است كه سرخی طرف مشرق، كه بعد از غروب آفتاب پیدا می شود از بالای سر انسان بگذرد.



مسأله 744 ـ نماز مغرب و عشا هر كدام وقت مخصوص و مشتركی دارند: وقت مخصوص نماز مغرب از اول مغرب است تا وقتی كه از مغرب به اندازه خواندن سه ركعت نماز بگذرد، كه اگر كسی مثلاً مسافر باشد و تمام نماز عشا را سهواً در این وقت بخواند نمازش باطل است. و وقت مخصوص نماز عشا برای مختار موقعی است كه به اندازه خواندن نماز عشا به نصف شب مانده باشد، كه اگر كسی تا این موقع نماز مغرب را نخواند، باید اول نماز عشا و بعد از آن نماز مغرب را بخواند. و بین وقت مخصوص نماز مغرب و وقت مخصوص نماز عشا وقت مشترك نماز مغرب و عشا است، كه اگر كسی در این وقت اشتباهاً نماز عشا را پیش از نماز مغرب بخواند و بعد از نماز ملتفت شود، نمازش صحیح است، و باید نماز مغرب را بعد از آن بجا آورد.



مسأله 745 ـ وقت مخصوص و مشترك كه معنی آن در مسأله پیش گفته شد، برای اشخاص فرق می كند، مثلاً اگر به اندازه خواندن دو ركعت نماز از اول ظهر بگذرد، وقت مخصوص نماز ظهر كسی كه مسافر است تمام شده و داخل وقت مشترك می شود. و برای كسی كه مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار ركعت نماز بگذرد.



مسأله 746 ـ اگر پیش از خواندن نماز مغرب، سهواً مشغول نماز عشا شود و در بین نماز بفهمد كه اشتباه كرده، چنانچه تمام آنچه را كه خوانده یا مقداری از آنرا در وقت مشترك خوانده و به ركوع ركعت چهارم نرفته است باید نیت را به نماز مغرب برگرداند و نماز را تمام كند و بعد نماز عشا را بخواند، و اگر به ركوع ركعت چهارم رفته باید نماز را تمام كند، بعد نماز مغرب را بخواند. اما اگر تمام آنچه را كه خوانده در وقت مخصوص نماز مغرب خوانده باشد باطل است. و باید نماز مغرب و عشا را به ترتیب انجام دهد.



مسأله 747 ـ آخر وقت نماز عشا برای مختار نصف شب است، و شب را باید از اول غروب تا اذان صبح حساب كرد، نه تا اول آفتاب(1)



مسأله 748 ـ اگر از روی معصیت، نماز عشا را تا نصف شب نخواند، بنابر احتیاط مستحب، باید تا قبل از اذان صبح، بدون اینكه نیت ادا و قضا كند بجا آورد.



وقت نماز صبح

مسأله 749 ـ نزدیك اذان صبح از طرف مشرق، سفیده ای رو به بالا حركت می كند كه آنرا فجر اول گویند، موقعی كه آن سفیده پهن شد، فجر دوم و اول وقت نماز صبح است. و آخر وقت نماز صبح موقعی است كه آفتاب بیرون می آید.